1. Partenerii din relatiile sanatoase cauta sa aduca ceea ce este mai bun din universul fiecaruia, impreuna construind relatia.

 

Fiecare partener din relatiile nesanatoase, cauta sa impuna celuilalt partener propria viziune despre relatie, viziunea celuilalt fiind incorecta.

 

2. Partenerii relatiilor sanatoase considera ca 1+1=3. EL, EA si relatia.

 

Cei din relatiile nesanatoase cred ca 1+1=1, se considera jumatati si nu pot trai fara partener, impreuna sunt o fiinta unica.

 

3. In relatia sanatoasa partenerii reusesc sa stabileasca un echilibru mobil intre dorinta de a fuziona cu celalalt si cea de a fi diferit, unic, independent, dintre dorinta de fuziune si cea de a avea o identitate proprie.

 

In relatia nesanatoasa cei doi nu doresc sa gaseasca acest echilibru, distanta si diferentele ii sperie, doresc sa fie vesnic fuzionali.

 

4. In cadrul relatiei sanatoase, certurile si diferentele de opinie sunt vazute ca ceva constructiv, care prin comunicare duc la cresterea cuplului.

 

In celalalt tip de relatie diferentele si certurile ii sperie foarte tare, le este teama de separare si despartire, de aceea fac orice sa le evite.

 

5.In relatia sanatoasa, partenerii stiu ca dragostea = jocul dintre fuziune, libertate, autonomie si responsabilitate.

 

Pentru indivizii din relatiile nesanatoase dragostea = fuziune. Libertatea si autonomia ii sperie.

 

6. In prima relatie cei doi stiu ca inimitatea este diferita de fuziune. Intimitatea implica doi parteneri care se deosebesc, care pot exista in sine si pentru sine.

 

In al doilea tip de relatie, acestia considera intimitatea = fuziune. Pentru ei fuziunea face sa dispara deosebirile, presupune conformitate, au permanent nevoie de aprobarea celuilat.

 

7. In relatiile fericite cei doi au personalitati bine definite, cu limite personale bine determinate, fara a fi totusi ermetice (impenetrabile) si care stiu sa stabileasca distanta corecta in interiorul cuplului.

 

In relatiile toxice, ei au personalitati dependente unul de celalalt, cu granite personale difuze, distanta din interiorul cuplului este vazuta ca un pericol.

 

8.Iubitii din relatiile fericite stiu ca pentru a putea construi o relatie sanatoasa trebuie sa parcurga individual un proces de dezvoltare personala pentru a-si vindeca ranile sufletesti si toate credintele disfunctionale acumulate, care pot afecta relatia de cuplu.

 

Partenerii din relatiile toxice renunta la sine, nu au conceptul de dezvoltare personala, proiecteaza in relatia de cuplu toate ranile sufletesti si convingerile disfunctionale acumulate din alte relatii.

 

9. Indivizii maturi emotional sunt fericiti si impliniti chiar daca sunt singuri, insa prefera sa stabileasca o legatura emotionala, o relatie, cu o alta persoana care are cel putin acelasi nivel de dezvoltare personala, la fel de fericita si implinita. Ei intra intr-o relatie dintr-un preaplin.

 

Persoanele imature emotional vad salvarea personala intr-o relatie de cuplu, considera ca aceasta ii scapa de singuratate, nefericire, suparare, lipsa banilor etc.

Intra intr-o relatie dintr-o lipsa sau chiar mai multe.

 

10. Cei din relatiile sanatoase  spun: "Te iubesc pentru ca te iubesc!"

              "Te iubesc pentru ceea ce sunt cand sunt cu tine!"

 

Cei din relatiile nesanatoase spun :"Te iubesc pentru ca si tu ma iubesti!"

              "Te iubesc pentru ca ma faci fericit, viata fara tine nu are sens!"

Pentru acestia declaratia de dragoste suprema este

"Fara tine nu pot trai!".

Aceasta este definitia perfecta a dependentei.

 

11.Iubitii fericiti  stiu ca cuplul lor este un organism viu aflat in contiunua crestere si dezvoltare.

 

Ceilalti  considera ca cuplul apartine zonei de confort, aducerea acestui in zona de invatare aduce nesiguranta si neliniste.

 

12. Partenerii din relatiile sanatoase si-au cultivat independenta si inteligenta emotionala, au scapat de frica de singuratate si si-au asumat responsabilitatea propriilor nevoi, inclusiv nevoia de intimitate.

 

Partenerii celuilalt tip de cuplu se vad jumatati neputincioase care isi cauta cealalta jumatate, cauta pe cineva sa ii iubeasca, le este frica de singuratate, isi cauta jumatatea sa le implineasca nevoile.

Ei spun:"Caut pe cineva ca mine pentru ca vreau sa fiu iubit".

              "Sunt cu tine/te iubesc pentru ca am nevoie de tine/de iubire".

 

13. Partenerii sanatosi relational stiu ca dragostea este un sentiment bazat pe iubirea de sine si pe cunoasterea reala a celuilalt, ei stiu ca relatia perfecta nu se cauta, ea se construieste, relatia de cuplu este un instrument de constientizare, crestere personala si spirituala.

 

Ceilalti considera dragostea = pasiune, sunt dominati de hormoni, sunt dependenti de starile fizice si emotionale specifice pasiunii.

Cand pasiunea si iuzia iubirii dispare si vede partenerul asa cum este, acestia parasesc cuplul si o ia de la capat in alta parte.

 

14. Iubitii din cuplurile sanatoase stiu ca relatia care ajuta partenerii sa creasca este acea relatie care se pune, intr-un mod sanatos si echilibrat, atat in zona de confort cat si in zona de invatare.

 

Ceilalti considera o relatie fericita doar atunci cand aceasta se afla in zona de confort si siguranta.

Ei urasc confllictele, diferentele de opinii si fac orice pentru a aduce inapoi relatia in zona de confort.

 

15. Persoanele mature emotional nu sunt disperate de a intra intr-o relatie, au rabdare sa cunosca persoana din fata lor, sa vada daca exista compatibilitate intre ei, nu sunt dominate de pasiune si hormoni.

 

Persoanele imature emotional fug de singuratate, fac orice sa nu petreaca timp singure (ies in oras, pun televizorul pe fundal, stau la telefon), evita momentele de comuniune cu sine si cad usor in capcana hormonilor si a iluziei.

 

16. Persoanele mature emotional cunosc cele cinci etape ale evolutiei unui cuplu fericit si trec prin ele intr-un mod constient, construind o relatie asa cum isi doresc.

 

Persoanele imature emotional nu cunosc cele cinci etape ale evolutiei unui cuplu fericit, trec prin prima etapa apoi la cea de-a doua, numita lupta de putere sau perioada de adaptare in cuplu, atunci cand dispar aburii hormonilor, renunta, spun ca relatia nu merge si porneste in cautatea unui alt partener, mai bun.

 

17. Iubitii din cuplurile sanatoase stiu ca NIMENI nu se schimba de dragul celuilalt sau de dragul iubirii. Fiecare partener se schimba doar daca isi doreste. Ei stiu ca in orice conflict, fiecare are partea lui de vina, nu spune ca celalalt este vinovat pentru cele intamplate.

 

Cei din cuplurile nesanatoase isi cer unul celuilalt sa se schimbe de dragul iubirii. "Daca m-ai iubi atunci ai schimba asta la tine". Cand apar certurile, partenerii imaturi emotional arunca vina pe celalalt pentru ceea ce se intampla, ei considera ca nu au gresit cu nimic si ca au dreptate.

Cu cat nivelul lor de maturitate emotionala este mai scazut, cu atat conflictul dintre ei va provoca mai multe reactii emotionale.

 

18. Cei din relatia sanatoasa stiu ca totul depinde de ei, norocul si-l fac cu mana lor.

Au atitudinea unui INVINGATOR.

 

Persoanele imature emotional considera ca statul, guvernul, politicienii, sistemul cutare, vecinii, parintii, scoala, etc. sunt de vina pentru ceea ce se petrece cu ei. Ei considera ca cei care au reusit intr-o directie sau alta au avut bani, pile si au fost norocosi.

Au atitudini de VICTIMA.

 

19. Persoanele mature emotional vad actul sexual ca pe o consecinta a relatiei lor de iubire.

 

Persoanele imature emotional vad acest act intim ca factor  declansator al relatiei lor.

 Intai apare actul sexual apoi relatia de cuplu.

 

20. Persoanele mature emotional stiu sa echilibreze in ei lupta de a fi insusi si de a fi intr-o relatie cu cineva, fara a se pierde pe sine insusi in acest proces.

 

In cuplul nesanatos fiecare vrea ca partenerul sa se conformeze asteptarilor sale si sa-i ofere iubirea asa cum o vede el/ea, astfel celalalt renunta la sine.

 

21. Persoanele mature emotional considera lupta de putere o etapa normala in dezvoltarea unei relatii de cuplu, stie cum sa o gestioneze si mai stiu ca aceasta se produce tocmai pentru ca sunt diferiti.

 

Indivizii imaturi emotional considera anormala lupta de putere, evita situatiile care duc la divergente de opinie, considera ca este mai bine ca celalalt sa fie exact ca el, nu diferit.

 

Tu ce fel de relatie ai?

:))))

 

PEACE AND LOVE!!!!

:))))))

 

 

Pentru mai multe detalii puteti consulta www.psiholog-sector3.ro
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

telefon:0770244914

 

 

 

Subscribe & Download

Inscrie-te la newsletter si descarca gratuit cartea Programarea mentala a copilului meu