Subiectul abordat, este unul complex si necunoscut in Romania pana acum 20 de ani. Am fost crescuti si educati de familie, societate, mass-media, religie dupa principiul sacrificiului de sine in folosul aproapelui.

            Cunosc bine subiectul atat din perspectiva profesionala cat si din perspectiva personala. Tatal meu este un salvator, bunicul meu la fel, doua din surorile mele, in frunte cu mine si mai departe fiul meu.

            Acesta se transmite transgenerational, atat in mod constient cat si in mod inconstient. Tatal meu, acum in varsta de 70 de ani, inca nu a invatat sa aduca un echilibru intre a darui si a primi. Daruieste totul, in schimb nu este capabil sa primeasca un cadou de ziua lui. Asa am fost si eu pana acum cativa ani.

Am descoperit ca a fi  psiholog cu sindromul salvatorul este sinucidere curata. Asa ca a trebuit sa il vindec, nu doar la mine ci si la fiul meu, sa invatam diferenta intre altruism si sacrificiu de sine.

 

Ca si comportamente, ganduri, atitudini, convingeri ei:

- sunt draguti, afectuosi, zambesc mereu, onesti, la o analiza mai atenta descoperim faptul ca uneori toate acestea reprezinta o masca, un mecanism de aparare.

- simt un impuls in a ajuta, impuls care este mai presus de vointa lor. Un client in varsta de 10 ani imi spunea " Daca vad pe cineva atacat, sau neajutorat nu stiu de ce, reactionez, din instinct. Nu conteaza daca este copil sau om mare";

- exista credinte disfunctionale, sadite in copilarie de catre familie, societate care spun ca este egoism daca te pui pe tine pe primul plan, ca este necesar sa te sacrifici pentru ceilalti;

- salvatorii vor atrage victime si victimele cauta salvatorii, se cauta unii pe altii, victimele pentru a-si implini nevoile cu ajutorul celorlati, fara prea mult efort personal, salvatorii pentru a ajuta/sacrifica, apoi a fi validati, respectati pentru sacrificiul lor.

- sacrificiul salvatorului poate fi in toate planurile, acompaniat de durere amestecata cu placere, uneori frizand moartea.

 

Diferenta intre altruism si sindromul salvatorului.

 

Altruism

 

Sindromul salvatorului

 

Pentru o persoana altruista, a ajuta reprezinta un act de bunatate, de empatie, de respect, de iubire de aproape, ea ajuta fara asteptari, este detasata in actiunea sa. Daca cel care cere ajutorul face ceea ce este sfatuit bine, daca nu iarasi bine.

Salvatorul actioneaza din frica, din orgoliu, se supara daca victima nu face ceea ce zice el, o cearta, o ameninta ca alta data nu o mai ajuta, ii este frica sa nu fie catalogat rau, egoist, sa ajunga in iad.

O persoana altruista nu ofera ajutor daca nu ii este cerut.

Salvatorul stie ce este mai bine pentru toti, stie ce trebuie sa faca pentru celalalt, de multe ori nu asteapta sa i se ceara ajutorul, actioneaza conform criteriilor sale de evaluare a situatiei, interferand cu situatia de viata a celorlalti.

Are incredere in sine si este constient de capacitatile sale. Stie ca parerea celorlalti reprezinta strict parerea lor, el alege daca sa acorde importanta acestei pareri sau nu.

Ii este teama sa fie judecat ca egoist sau egocentric. Ii este teama de critica si judecata celorlalti.

Este capabil sa faca o selectie matura si constienta intre persoanele care merita sa fie ajutate sau nu. Stie ca ajutorul sau este fara conditii si mai stie faptul ca nu are capacitatea de a ajuta pe toata lumea. El este cel mai importanta fiinta din viata sa, daca el este bine atunci poate sa ajute pe ceilalti, daca el nu este bine, nu mai poate sa ajute pe ceilalti.

Ajuta pe cei din jur intr-un mod compulsiv, chiar daca uneori nu isi doreste acest lucru. Pe fundalul sau sufletesc pot exista nemultumiri legate de acest ajutor, insa isi pun un zambet pe fata si continua sa ajute.

Altruistul stie ca fiecare are capacitatea latenta sau activa de a gasi solutii la problemele de viata cu care da piept, de aceea cauta sa puna persoanele in contact cu acesta capacitate. Astfel stie ca el nu este propteaua nimanui, cu putin ajutor fiecare isi gaseste echilibrul dorit.

Considera faptul ca ceilalti nu pot trai fara el, nu se pot descurca fara ajutorul sau. Ii este foarte greu sa ia putina distanta si sa permita celorlalti sa isi gaseasca propriul echilibru, iar el sa intervina punctual, limitat atunci cand este nevoie si este cerut ajutorul sau.

Altruistul tace, asculta, intelege ceea ce se intampla si vorbeste cand este intrebat.

Simte o dorinta compulsiva de a da sfaturi indiferent ca sunt cerute sau nu, se considera indispensabil.

Altruistul este focalizat pe aici si acum si are capacitatea de a sti cand ajuta sau nu.

Cand nu ajuta vreo victima se simte inutil, fara scop.

Altruistul este o persoana responsabila, care stie sa faca diferenta intre efort si relaxare, intre responsabilitatea mea si responsabilitatea celuilalt.

Salvatorul este o persoana supraresponsabilizata, pune binele celuilalt deasupra propriei stari de bine, uneori nu face diferenta intre responsabilitatile proprii si responsabilitatile celorlalti.

Persoanele altruiste cunosc foarte bine mecanismele de manipulare a victimelor. Cu compasiune si intelegere stopeaza actiunile acestora, fara sa ii judece si critice.

Victimele cauta salvatori si prin atitudinea lor specifica, ii sensibilizeaza, manipuleaza si obtin ceea ce vor fara efort, pe energia si sacrificiul acestora.

Pot alege astfel de meserii, insa dupa ce au vindecat sindromul salvatorului.

Isi aleg profesii care implica ajutorarea celorlalti si sacrificiul de sine (asistente medicale, medici, politisti, pompieri, terapeuti, asistenti sociali, psihologi, etc.)

El stie ca ajutorul sau este punctual, cerut iar responsabilitatea finala a deciziei si actiunii o are persoana ajutata. El respecta indiferent ca ajutorul sau este sau nu urmat/respectat.

Salvatorului ii este greu sa se opreasca din actiunea de a ajuta, el devine cu timpul o carja pentru cel ajutat, fara posibilitatea de a se elibera.

Persoana altruista stie ca cel din fata sa este un adult si ca este necesar ca el sa actioneze ca un adult, sa ia decizii pentru viata sa.

Prin actiunile lor bine intentionate, salvatoruii fura experienta de viata a celor pe care ii ajuta, ii lipseste de luarea deciziilor, ii infantilizeaza. De fapt asta este relatie dintre ei, de parinte-copil.

Daca cineva le solicita ajutorul ei au un moment de introspectie, analizeaza argumentele pro si contra si decide constient daca da curs sau nu ajutorului cerut, fara sentimente de vinovatie, sacrificiu si asteptari nerealiste din nici o parte.

Daca cineva solicita ajutorul intr-o directie, primii care se ofera sunt salvatorii.

De exemplu, intr-o sedinta, sa zicem directorul cere ca cineva sa vina sambata la servici pentru 4 ore pentru un proiect urgent. Se lasa liniste in sala de sedinte, iar la putin timp un salvator se sacrifica pentru ceilalti, si cu jumatate de gura anunta ca vine el. Ei nu suporta aceasta liniste necesara pentru ca toti ceilalti sa decida in legatura cu urgentul proiect. Ei se considera obligati sa actioneze in acest fel.

Daca doreste sa ajute pe cineva, are capacitatea de a sustine, pas cu pas, sa incurajeze, sa fie alturi, fara a lua in spate pe celalalt, carandu-l pana la destinatia dorita.

Salvatorul ajuta pe celalalt, daca vede ca nu are capacitatea de a actiona asa cum doreste el, in ritmul dorit de el, atunci ia victima in spate si o cara pana la destinatie, cu pretul sanatatii sale.

Ei stiu ca toate lumea are aceasta putiinta de a se ajuta, cu ajutor sau nu.

Ei considera ca pot iar celalalt nu poate.

 

Iubesc filmele cu salvatori si se hranesc emotional cu acestea.

Sunt constienti ca salvatorul fiecaruia este chiar persoana in cauza, iar salvatorul suprem este Dumnezeu, catre care, indreapta rugaciunile sale.

Uneori se cred mici Dumnezei si le place la nebunie acest lucru.

Persoana altruista stie sa faca diferenta intre emotiile personale si cele proiectate din exterior, stie sa accepte sau nu aceste emotii.

El se incarca emotional cu suferinta celor din jur sau cu suferinta de la nivel national sau planetar. Oneori aceasta suferinta este atat de puternica (o considera ca o suferinta personala) incat face orice sa scape de ea.

 

Femeile sunt campioane in manifestarea sindromului salvatorului, mai ales in relatiile de cuplu, sacrificandu-se pentru familie si copii. Insa si barbatii dobandesc acest sindrom.

 

 

 

IA AMINTE, INVATA SI FII CONSTIENT!

 

 

           

 

 

Subscribe & Download

Inscrie-te la newsletter si descarca gratuit cartea Programarea mentala a copilului meu