9 exemple comportamentale clare prin care ne putem obiectiva gradul personal de maturitate emotionala.

 

Incep acest articol prin ati spune ca am ales sa vorbesc la persoana a II-a singular, consider ca in acest fel comunicarea este mult mai directa si mai profunda.

Iti mai spun ca unele comportamente pe care le vei citi nu iti vor placea, vei spune ca sunt neadevarate chiar exagerate. Este o reactie normala, nu imi doresc sa schimb nimic in viata nimanui, adevarul este ca nici nu pot face acest lucru, tu esti cel care faci schimbari in viata ta, in schimb ceea ce pot face este sa sadesc seminte.

Asta fac acum.

In ultimii 20 de ani in Romania a explodat informatia legata de inteligenta emotionala, in toate abordarile din perspectiva psihoterapeutica si cea a dezvoltarii personale, un loc de cinste il are descoperirea si dezvoltarea inteligentei emotionale.

Evaluarea si dezvoltarea maturitatii emotionale face parte integranta din acest context.

Am ales ca acest articol sa fie unul foarte practic, cu putina teorie, necesara de altfel, care sa te ajute sa ai o mai buna imagine despre maturitatea ta emotionala.

Incep prin a spune ca eu consider incorect sa vorbim despre maturitate emotionala generala ci legata de context, legata de aspectele vietii tale. De exemplu poti avea o maturitate emotionala foarte buna legata de planul tau profesional insa poti sta foarte prost cu maturitatea emotionala in relatia de cuplu.

Deci, evaluarea maturitatii emotionale se face in context pe toate palierele vietii tale.

Poti manifesta diferite grade de maturizare pornind de la infantilism, apoi reactii intantile puerile, reactii adolescentine imature, apoi usoara imaturitate emotionala, apoi maturitatea emotionala medie, buna si foarte buna. Aminteste-ti toate legate de aspectele vietii tale, nu generale.

Fiecare  dintre exemplele urmatoare sunt cazuri complexe care se pot dezvolta in multe volume de carti.

Eu aleg sa prezint succint, aceste comportamente, insa cu mare impact.

 

Sa dam startul

Dovezi de imaturitate emotionala:

1. daca esti femeie (am intalnit acest mod de a gandi si la unii barbati) si consideri ca este de datoria barbatului din viata ta sa iti ofere tot ce ai nevoie, sa astepti ca nevoile sa iti fie satisfacute: bani, atentie, iubire, TOTUL, in schimb tot ceea ce trebuie tu sa faci este sa fi prezenta si sa faci sex cu el, te superi foarte tare, plangi si bati din picior atunci cand toate acestea nu iti sunt satisfacute.

Daca te afii in aceasta situatie atunci tin sa iti spun ca dai dovada de o imaturitatea emotionala profunda, tu te afii in rolul copilului mic care primeste totul, toate nevoile tale sunt indeplinite de parinte, in cazul tau parintele este iubitul/sotul tau. Este posibil ca acest comportament infantil sa il manifesti si in alte relatii sociale, tu esti centrul univesului iar restul se afla la picioarele tale.

Vad acest patern de relationare des la femei, poate nu asa de profund insa putine sunt femeile care si-au asumat responsabilitatea vietii lor, care isi hranesc fiinta si sufletul si nu asteapta satisfacearea lor din exterior.

Multe femei considera ca barbatul/relatia de cuplu este sursa lor de fericire, de atentie, de iubire, de bani, el decide pentru ea, el are puterea etc si se pune in pozitia de copil cuminte si ascultator, renuntand la sine.

Este perfect valabila si varianta inversa, am intalnit de mai multe ori acest gen de relatie de cuplu.

2. Dai dovada de imaturitate emotionala daca consideri pe altii vinovati pentru ceea ce se intampla cu tine (familia, societatea, politicienii, etc), te ascunzi dupa degete cand ai facut o prostie, nu esti responsabil de actiunile tale. Acest gen de comportament arata imaturitate emotionala mare, reactiile infantile, puerile specifice copilului mic care atunci cand face o boacana da vina pe alti copii. Neasumarea responsabilitatii actiunilor tale (sunt convinsa ca daca faci ceva bun/frumos atunci iti asumi acest lucru :)))), actiunile care nu iti plac le arunci in carca altcuiva).

Exemplu:

Din cauza ta m-am enervat si am distrus televizorul, daca taceai din gura si nu ma enervai acum aveam televizor. Este vina ta!

O persoana care are maturitate emotionala buna, in acest context spune:

Imi pare rau ca m-am suparat asa de tare si am distrus televizorul. Caut si imi doresc sa evit pe viitor aceste reactii emotionale nepotrivite si promit ca o sa cumpar un alt televizor.

Imi pare rau! Iarta-ma!

Iti amintesc ca o persoana care da dovada de maturitate emotionala nu este un sfant care nu greseste niciodata iar emotiile sale se manifesta perfect,  el /ea este o persoana care este responsabila de intreaga sa viata si isi asuma proprille actiuni in mod constient. 

Tota aici intra si persoanele care au avut o aventura in afara relatiei si se intoarce in relatie spunand ca el/ea nu a fost de vina, a fost o victima a contextului, nu a putut rezista farmecelor diabolice la care a fost supus. Pana la urma e si el/ea om, poate gresi.

Saracutul/saracuta a fost victima unei intamplari nefaste, promite luna si stelele si revine in sanul relatiei ispasit/a, cu bube in cap, insa perfect nevinovat/a. 

CORECT, este absolut normal sa gresesti, este absolut normal sa iti ceri iertare insa nu este normal si sanatos pentru relatia ta sa nu iti asumi responsabilitatea si consecintele actiunilor tale.

NU ai fost o victima, AI ALES, ai ales sa dai curs acelui flirt, ai ales sa te dezbraci, ai ales sa intri in acel raport sexual, erai liber/libera sa te opresti in orice moment, chiar inaintea actului sexual.

DECI, AI ALES, NU AI FOST ALES.

:)))))))

3. Dai dovada de imaturitate emotionala daca iti place rolul de victima, ai tot felul de dependente, te complaci in ele, ceilalti sunt datori sa se ocupe de tine, fara ei esti pierduta/pierdut, nu mai ai putere, atunci dai dovada de o imaturitate emotionala profunda combinata, sau nu, cu o manipulare emotionala abila.

Am vazut des acest comportament la adulti in relatia cu copiii lor sau la persoanele care sufera de diferite boli.

 

4. Dai dovada de imaturitate emotionala daca te scuzi mereu, dai explicatii si lamuriri tot timpul, tuturor, arata ca nu ai incredere in tine, cauti validari la persoanele de referinta din viata ta care detin puterea si iti este greu sa actionezi singura/singur dupa ceea ce iti spune sufletul.

Te manifesti ca un copil care cere incurajare in tot ceea ce face. Puterea personala nu este la tine este la ceilalti.

Tind ca cred ca nu esti capabil/capabila, INCA, sa stabilesti limite personale, ceilalti vin si pleaca cand doresc din spatiul tau intim, invadandu-l. Nu ai puterea de a spune NU sau DA, esti ca un copil care se afla inca sub autoritatea parinteasca, imaginara sau nu si care nu reuseste sa creasca emotional si sa devina adult, la fel ca parintii lui.

Nu ai obiective in viata, traiesti de azi pe miine, telurile tale sunt telurile celorlalti.

 

5. Dai dovada de imaturitate emotionala daca ai peste 25 de ani si locuiesti cu parintii, indiferent daca esti femeie sau barbat, daca ei se ocupa de nevoile tale bazale (iti gatesc, iti calca si spala haine, iti fac curatenie in camera). Pentru ei esti inca puiul lor pentru care ar face orice. Mare grija ca acest comportament duce foarte mult la infantilizare emotionala, la evitarea asumarii responsabilitatii propriei vieti.

Acest gen de parinti ofera totul adultului nematurizat care traieste cu ei, in schimb ii limiteaza foarte mult independenta.

Exemplu: ii interzice sa vina dupa o anumita ora, sa aduca anumiti prieteni in casa, sa faca dragoste cu iubita lui/ei in camera proprie etc.

Atentie mare:

- neasumarea propriilor nevoi si responsabilitati se plateste foarte scump, se plateste cu LIBERTATEA, iar barbatii platesc cu testiculele. :)))

 

6. Dai dovada de imaturitate emotionala daca consideri ca este de datoria sotiei tale sa se ocupe de toate nevoile tale (sa iti gateasca, sa iti spele, sa se ocupe de casa, nevoile tale emotionale si sexuale etc.), tot ceea trebuie sa faci tu este sa aduci bani in casa.

Esti impotriva atunci cand sotia ta doreste sa plece cateva zile de acasa, ii reprosezi ca nu este o sotie buna, folosesti santajul emotional doar sa nu plece.

Cine o sa iti incalzeasca mancarea?

Cum stai tu fara sex o saptamana? GRAV.

Asa cum intuiesti, ai schimbat mama cu sotia, ea este acum obligata sa se ocupe de toate nevoile tale, este chiar si mai bine acum ca ai si nevoile sexuale asigurate.

Consideri ca este un comportament matur emotional? :))

Matur emotional esti atunci cand esti constient ca sotia ta nu este servitoarea ta, ca este libera sa plece unde isi doreste, fara ca tu sa mori de foame, ca este libera sa isi indeplineasca visele si aspiratiile proprii chiar daca sunt diferite de ale tale.

Esti capabil sa traiesti singur, pentru o luna de zile  in apartamentul vostru?

Nu mai spun sa mai ai grija si de un adolescent, nu zic un copil mic.

Daca raspunsul este da atunci te felicit, ai un grad bun de maturizare emotionala in ceea ce priveste asumarea propriei vietii.

 

7.Dai dovada de crunta imaturitate emotionala daca te afirmi si iti cresti stima de sine si increderea in sine denigrand si punand in inferioritate pe ceilalti inclusiv partenerul tau de viata.

Este o mare iluzie aceasta modalitate de asa-zis crestere a stimei de sine si increderii in sine.

Exemplu:

Atunci cand arati cat esti tu de desteapta/destept, mentionand cat de proasta este o anumita persoana.

Am observat ca este foarte des folosit acest mecanism psihologic.

Aceste fiinte umane se compara INTODEAUNA cu fiintele care le considera inferioare lor, NICIODATA cu cele superioare lor.

Daca ai acest comportament esti supus celor pe care ii consideri superiori tie si esti dominator si manipulator cu cei pe care ii consideri inferiori. Cauti simpatia celor superiori tie, daca nu o obtii atunci ii denigrezi.

 

8. Dai dovada de imaturitate emotionala daca ceri cuiva sa se schimbe de dragul tau, daca ai pretentia ca ceilalti sa se schimbe ca dovada de iubire.

Eu stiu CLAR ca nimeni si niciodata nu se va schimba de dragul sau amenintarea cuiva. Daca apare schimbare ea este de scurta durata.

Singura schimbare durabila este cea automotivata, nu are cauze exterioare, ci cauze interioare.

Deci sa va fie foarte CLAR, nimeni nu se schimba de dragul nostru sau la amenintarea, de fapt noi nu putem schimba NICIODATA pe nimeni, singurii pe care ii putem schimba suntem doar NOI.

ATAT!

Sa pui partenerul sa jure ca dovada de iubire, sa se dea peste cap, sa renunte la sine, etc, arata ca te comporti ca un adolescent imatur in nici un caz ca un adult care cunoaste si traieste frumos experienta numita IUBIRE. Ceea ce faci tu se numeste PURA MANIPULARE EGOISTA.

 

9 Dai dovada de imaturitate emotionala daca te simti adesea ranit de actiunile si cuvintele celorlalti, le iei personal indiferent daca iti sunt adresate in mod direct sau nu, te superi, acuzi, dai vina pe ceilalti ca ti-au ranit sentimentele si poti avea comportamente agresive asupra acestora.

Nu esti capabil sa intelegi ca bubele sunt la tine nu la ceilalti, ca acestia pun degetul pe bubele tale, voit sau nevoit, nu esti capabil sa intelegi ca este de datoria ta sa iti vindeci ranile si sa nu mai acuzi prosteste pe ceilalti din jur ca iti fac rau.

Constientizarea, acceptarea si asumarea vindecarii propriilor greseli si rani sufletesti arata o maturitate emotionala foarte buna legata de acest aspect.

Exprimarea emotiilor negative fara control, jignind si denigrand pe cei din jur fara a avea capacitatea de a cultiva si exprima emotii pozitive, face parte integranta din imaturitatea emotionala de acest gen.

 

Lista de comportamente este foarte lunga, aleg sa ma opresc aici.

Constientizare si vindecare plina de iubire va doresc!

:))

 

Subscribe & Download

Inscrie-te la newsletter si descarca gratuit cartea Programarea mentala a copilului meu